Här berättar vi hur du kan installera WiFi och hur du kan förstärka WiFi signalen hemma

Internet är ett extremt kraftfullt och användbart verktyg som också kan vara väldigt underhållande. Nätet ger dig omedelbar tillgång till all möjlig slags information. Du kan också få åtkomst till den världsomspännande webben överallt i ditt hem.

Detta förutsätter förstås att du har tillgång till bredband i din bostad. Med detta på plats är det faktiskt relativt enkelt att skapa ett eget trådlöst nätverk, även kallat WiFi. Det trådlösa nätverket låter dig ansluta såväl bärbara datorer som smartphones och andra mobila enheter till hemmanätverket utan att du behöver använda en nätverkskabel.

Är du sugen på att installera ett WiFi i hemmet? Bra, för här går vi nämligen igenom hur du går tillväga för att få ett trådlöst nätverk på plats. Om du hellre anlitar extern hjälp för att sätta upp ett WiFi kan vi såklart hjälpa dig med detta.

Kontakta oss via telefon eller epost så hjälper vi dig!
Du kan även boka en tid direkt via vår interaktiva bokningskalender längre ner på sidan.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Boka nätverkssupport – KLICKA HÄR

 
installera wifi
 

Steg 1: Införskaffa en trådlös router

För att installera ett WiFi, ditt alldeles egna trådlösa nätverk, behöver du först införskaffa en trådlös router. Det är med hjälp av denna enhet som du kommer kunna sända en WiFi-signal som ger alla WiFi-kompatibla enheter i bostaden tillgång till internet. Vissa internetleverantörer säljer trådlösa routrar, men det går naturligtvis precis lika bra att införskaffa en WiFi-router från valfri elektronikbutik på nätet eller IRL.

Om du har tänkt köpa in din router själv, rekommenderar vi att du ägnar lite tid åt att utforska de alternativ som finns tillgängliga på marknaden. Alla routrar är nämligen inte likvärdiga utan har olika specifikationer och använder sig av olika trådlösa protokoll.

 

Steg 2: Anslut kablarna

När du väl har införskaffat en trådlös router är det dags att ansluta den till ditt bredbandsmodem. Detta gör du genom att ansluta en nätverkskabel från modemet till din router. Vanligtvis medföljer en kortare ethernetkabel i routerns förpackning. Denna har dock generellt sett en väldigt begränsad räckvidd. Du kan därför behöva köpa en separat kabel om du vill kunna dra kabeln över ett längre avstånd.

När du har anslutit din router till ditt bredbandsmodem är det dags att ombesörja routerns strömförsörjning. Detta gör du genom att ansluta WiFi-routerns strömkabel till ett eluttag. Därefter väntar du åtminstone 30 till 60 sekunder för att ge routern tid att starta upp. Kontrollera gärna att alla lampor på routern fungerar som de ska.

Nästa steg i processen att installera ditt WiFi är att konfigurera routern. Om du redan nu har kört fast kan du med fördel kontakta oss för att få hjälp!

 

Steg 3: Konfigurera routern

Härnäst i processen att installera ditt WiFi är det dags att konfigurera routern och ställa in dess inställningar. Detta inkluderar bland annat att ge det trådlösa nätverket ett unikt namn och ett svårknäckt lösenord.

För att göra detta går du tillväga enligt följande:
1. I din webbläsare skriver du in routerns IP-adress i adressfältet och trycker på Enter. I din routers medföljande manual bör det framgå vilken adress som gäller. Några av de vanligaste adresserna är dock 192.168.0.1, 192.168.1.1 samt 10.0.0.1.
2. Du bör nu kunna se routerns inloggningssida i din webbläsare. Även den information som du nu ska mata in bör framgå av manualen. Vanligast är dock att routern använder sig av något enkelt användarnamn och lösenord såsom admin och password.
3. Nu bör routerns inställningssida ha dykt upp på din bildskärm. Leta efter en inställning som låter dig ställa in nätverksnamnet och välj sedan ett unikt namn för ditt nätverk.
4. Leta sedan upp den inställning som låter dig ändra nätverkets lösenord. Du bör här även kunna välja en krypteringsteknik. Det finns flera olika sådana tekniker att välja mellan, men vår rekommendation är att du väljer WPA2. Detta då den anses vara den säkraste krypteringsmetoden.
5. Välj önskat lösenord. Använd gärna ett svårknäckt lösenord för att skydda ditt WiFi från obehöriga och potentiellt sett illasinnade personer.
6. Se slutligen till att spara de nya inställningarna.

Verkar det svårt? Vi kan hjälpa dig att installera ditt WiFi. Vi hjälper dig även att installera accesspunkter för att utöka nätverkets räckvidd. Detta bör göras med nätverkskabel då trådlösa WiFi-förlängningar är instabila.
 
installera wifi
 

Steg 4: Anslut till internet

Det var allt! Du har nu lyckats installera ditt WiFi och är redo att kontrollera så att allt fungerar. Hur du ska göra för att ansluta till ditt nya trådlösa nätverk varierar något beroende på vilken slags enhet du använder dig av, men generellt sett går det till så här:
1. Leta upp din enhets nätverksinställningar och sök efter närbelägna trådlösa nätverk.
2. Välj önskat nätverk (d.v.s. ditt WiFi) och ange sedan lösenordet.
3. Om du har valt rätt nätverk och matat in rätt uppgifter, kan du nu öppna din webbläsare på nytt och försöka surfa in på en webbplats, förslagsvis Google. Om sidan visas som den ska fungerar ditt nya WiFi som det är tänkt.

 

förläng wifi räckvidd med hjälp av Min Datorsupport

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera och optimera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet.

 

Vi får toppbetyg av våra kunder

Vi är stolta över att våra nätverkstekniker fått kundbetyget 4,8 av 5,0 i över 100 st oberoende rekommendationer från Reco.

 

 

Boka en tid med oss nedan:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.

 
 

Kostnadsfri offert

Vill du få en offert innan du bokar en tid? Klicka här för att beställa en kostnadsfri offert eller kontakta oss genom att klicka här.

 
 

Boka tid för att installera WiFi via kalendern nedan:

 
boka tid